RIVM update voor sporten tijdens Corona

RIVM update voor sporten tijdens Corona  6 november 2020

Beste leden en bezoekers,

Om iedereen goed te informeren over de laatste afspraken hebben we ze hieronder op een rijtje gezet.

Tijdelijke verzwaring van de maatregelen: deze maatregelen zijn geldig van 4 november, 22.00 uur tot en met 18 november. Vanaf 19 november gaan we terug naar de gedeeltelijke lock down van 14 oktober.

Sporten is alleen nog beperkt mogelijk. Volwassenen sporten met maximaal 2 personen (exclusief instructeur) en alleen met 1,5 meter afstand

• Alleen sporten of in teamverband met niet meer dan 2 personen, op 1,5 meter afstand is toegestaan.
  • Sport- en fitnessclubs blijven open. Ook hier geldt dat je alleen mag sporten, of in teamverband met niet meer dan 2 personen (exclusief instructeur), op 1,5 meter afstand. In totaal zijn 30 personen toegestaan in een sportzaal.
  • Alle sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.
  • Bij sportbeoefening is geen publiek toegestaan, zowel bij amateur- als professionele sportbeoefening

Uitzonderingen op de regels voor sport en spel:

• Er is een uitzondering voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Zij mogen in teamverband sporten en onderling wedstrijden spelen met teams van de eigen club.
  • Er wordt geen competitie gespeeld.
  • Kinderen met klachten die kunnen wijzen op corona blijven thuis
  • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tot elkaar en tot volwassenen. Alle andere hygiënemaatregelen gelden ook voor kinderen.

U vindt alle informatie terug op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/openbaar-en-dagelijks-leven

In het kort zijn de regels voor sporten vanaf 14 oktober.

Om groepsvorming en sociale contacten te verminderen en het aantal reisbewegingen te reduceren, komen er nieuwe maatregelen voor sport.

• Sporten voor volwassenen is alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden.
  • Vooralsnog mogen trainingen doorgaan. Hierbij vormt de trainer groepjes van maximaal 4 personen. Het is zodoende niet mogelijk om tussentijds te wisselen van personen. Het groepje van 4 personen blijft gehele training samen sporten. Er kunnen wel meerdere groepjes van 4 personen tijdens de training sporten, mits er tussen de personen en tussen de groepen voldoende ruimte aangehouden wordt.
  • Er worden geen wedstrijden gespeeld.
  • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld. En kinderen met klachten blijven thuis.
  • Publiek bij sport is niet toegestaan.
  • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht. (Wc's zijn open)

Zijn wedstrijden en toernooien toegestaan?

Nee. Wedstrijden leiden tot veel extra reisbewegingen en sociale contacten. Daarom is besloten om voorlopig alle wedstrijden stil te leggen.

Kunnen competities nu nog wel doorgaan?

Nee. Wedstrijden zijn voorlopig verboden, dus de competitie ligt even stil. Dit geldt voor zowel jeugd als volwassenen in alle sporten.

Waarom is publiek niet meer toegestaan?

De besmettingscijfers zijn zo zorgwekkend dat grote groepen mensen niet meer bij elkaar kunnen komen.  Daarom is publiek niet meer toegestaan bij trainingen.

Geldt de maximale gezelschapsgrootte van 4 personen voor de sport?

Ja. Maximaal 4 personen mogen samen sporten.

Geldt de maximale gezelschapsgrootte van 4 personen ook voor kinderen?

Nee. Er is een uitzondering voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Zij mogen met grotere groepen sporten. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld. En kinderen met klachten blijven thuis.

De basisregels zijn:

• Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen.
  • Houd 1,5 meter afstand (ook tijdens sporten)
  • Probeer drukte te vermijden.
  • Was vaak je handen.
  • Kan het virus doorgegeven worden via zweet?
  • Het virus wordt niet via zweet doorgegeven. Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht.

Versoepelingen buitensport per 3 maart 2021

3 maart 20:00  Inmiddels heeft het kabinet alweer zijn 20e persconferentie gegeven over de maatregelen in verband met het corona virus. Tijdens deze persconferentie heeft het kabinet versoepelingen aangekondigd voor onder andere het buitensporten. Hieronder hebben wij de regels voor u een rijtje gezet.meer »